Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door middel van onze nieuwsbrief.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte

Onderzoek naar nieuwe gezondheidsaanpak voor doelgroepen met complexe problematiek gestart

Het Jan van Es Instituut is in opdracht van het Leids Universitair Medisch Centrum gestart met het onderzoek “Interdisciplinaire Haagse aanpak”.

Dit onderzoek is bedoeld om een nieuwe gezondheidsaanpak voor doelgroepen met complexe problematiek te ontwikkelen. Een kenmerk van de doelgroepen met complexe problematiek is dat deze niet vanuit één perspectief of organisatie kunnen worden aangepakt, maar dat er altijd meerdere perspectieven bij betrokken zijn. Het belangrijkste gemeenschappelijke uitgangspunt is de gezondheidstoestand en ervaren zorgbehoefte van de mens/populatie zelf.

In de huidige gezondheidszorg ervaren mens, professional, organisatie en beleidsmakers dat deze ideale situatie niet goed wordt gerealiseerd. Als gevolg van de verregaande specialisatie van diverse disciplines, de introductie van de Wet Marktordening Gezondheidszorg en de decentralisaties in de zorg is de fragmentatie in de zorg en ondersteuning voor mensen met problemen op meerdere dimensies de oorzaak van een slechte ervaren kwaliteit van zorg en ondersteuning. Met de toenemende multimorbiditeit is afstemming en coördinatie meer dan noodzakelijk. De oplossing voor deze nood aan afstemming wordt gezocht in het opzetten van regionale zorgnetwerken, waarin de verschillende stakeholders (burgers, zorg en ondersteuningsaanbieders, verzekeraars en gemeenten) samenwerken en gemeenschappelijk verantwoordelijkheid dragen voor de gewenste uitkomsten.

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Shelley-Ann Girwar, via s.girwar@jvei.nl.

Top
Het Jan van Es Instituut wordt financieel ondersteund door het Investeringsprogramma Flevoland Almere