Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door middel van onze nieuwsbrief.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Blijf op de hoogte

Governance in de eerstelijnszorg: “Kan het ook vanuit een ander perspectief?”

Deze vraag stond centraal tijdens de JvEI bestuurslagen 2017.

Op de eerste dag schetsten diverse sprekers governance vanuit verschillende perspectieven met de bedoeling de veertig deelnemers uit te dagen tot nadenken. Een ander beeld op de maatschappij, een nieuwe ordening in de wetgeving en de zorgbrede governance code of een explicatie van medische professionele als beroepsgroep: met deze en andere presentaties werd het mogelijk om van vertrouwde ingesleten eigen beelden los te komen. Tussen de presentaties door waren er werksessies om nieuwe denkbeelden verder aan te scherpen. Aan het eind van de eerste dag was nog niet helemaal duidelijk waar het heen zou gaan.

Op de tweede dag vielen de puzzelstukjes meer op zijn plek. Het gaat om de bedoeling van governance: hoe wordt de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg het beste gediend in eerste lijn organisaties in verandering. Met het centraal zetten van de zorgrelatie tussen zorgverlener en patiënt en de waarden die daarbij van belang zijn ontstaat een bottum up perspectief dat past bij lokale en regionale eerstelijnsorganisaties. Dit andere perspectief vraagt van alle partijen zoals burgers, medische professionals, bestuurders en toezichthouders een andere kijk op de eigen waarden, rollen en de afstemming hiertussen.

De eerste stap van bewustwording en inzicht is gezet. Het debat over governance vanuit een ander perspectief is gestart, het JvEI draagt graag bij aan een verdere verbreding van dit debat.

Ook (in)zicht krijgen op een ander perspectief voor governance? Schrijf u dan in voor de 1-daagse workshop Governance in one day, de eerstvolgende vindt plaats op dinsdag 2 mei in Almere.

Kijkt u hier voor meer informatie.

Top
Het Jan van Es Instituut wordt financieel ondersteund door het Investeringsprogramma Flevoland Almere