Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door middel van onze nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte

Het eerste ei is gelegd: resultaten Geboortecentrum Onderzoek gepresenteerd

Door: Inge Boesveld, onderzoeker

19 april 2016

1 reactie

Afgelopen vrijdag 15 april was het dan zover: de onderzoekers van het “Geboortecentrum Onderzoek” presenteerden de resultaten van hun onderzoek tijdens een symposium in Utrecht. Een goed gevulde collegezaal, met aanwezigen van verschillende afkomst (o.a. verloskundigen, kraamverzorgenden, managers van geboortecentra, verpleegkundigen, gynaecologen, beleidsmakers, verzekeraars, adviseurs, onderzoekers, cliënten) kreeg een samenvatting te horen van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek:

Geboortecentra in Nederland zijn een prima plek om te bevallen. De uitkomsten van de bevalling voor moeder en kind, de waardering van vrouwen met een geplande geboorte in een geboortecentrum en de kosten zijn vergelijkbaar met een geplande poliklinische bevalling. Hoewel de geboortecentra in Nederland onderling zeer verschillend zijn in organisatie en inrichting, verschilt de kwaliteit van zorg nauwelijks”. Lees verder

Wat is het heerlijk om nu eindelijk de resultaten te kunnen delen met iedereen. Ruim 3 jaar zijn we met dit onderzoek bezig geweest. In die jaren is er heel veel gebeurd. Wat was het fijn om met een goed en enthousiast team van onderzoekers vanuit verschillende organisaties samen te werken. En wat was er een bereidheid en enthousiasme vanuit de geboortecentra, verloskundigen praktijken en cliënten om aan het onderzoek mee te werken. Zonder hen was het onderzoek niet geslaagd.

Marieke, Marit en ik zijn nog hard aan de slag om de resultaten ook internationaal op de kaart te zetten via het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Zodra die gepubliceerd zijn, rest ons nog de wetenschappelijke verdediging tijdens onze promoties. Dat duurt echter nog wel even…

Alvast meer lezen over het onderzoek en de resultaten? Een samenvatting van de belangrijkste bevindingen staat in de factsheet. In een ZonMw artikel staan verder interviews met de projectleiders en onderzoekers. Nieuwsgierig naar alle resultaten? Lees dan het totale eindrapport. Ik ben er best trots op!

Op naar het volgende ei!

1 reactie op Het eerste ei is gelegd: resultaten Geboortecentrum Onderzoek gepresenteerd

  1. Henk Baars

    20 april 2016

    Het is geheel mijn terrein niet, maar het lijkt mij een belangrijk onderzoek.Ik had voordien nog nooit van geboortecentra gehoord, maar nu wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Het Jan van Es Instituut wordt financieel ondersteund door het Investeringsprogramma Flevoland Almere